buitenland

Mogelijk brokstukken aangespoeld van vermiste Boeing 777

Door Shari Deira - 23 april 2014

Aan westkust van Australië zijn objecten aangespoeld die mogelijk afkomstig zijn van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines. Autoriteiten onderzoeken daadwerkelijk van het vliegtuig zijn.

Om wat voor spullen het precies gaat, heeft de organisatie de zoekactie naar het vliegtuig leidt niet bekendgemaakt.

Materiaal

De objecten zijn aangespoeld in de buurt van de plaats Augusta in het zuidwesten van Australië. De politie bekijkt of ze van het vliegtuig afkomstig kunnen zijn en of er meer onderzoek nodig is. Foto’s van het materiaal zijn ook naar het Maleisische onderzoeksteam gestuurd.

De Boeing 777 verdween op 8 maart tijdens een vlucht van Kualua Lumpur naar Peking. Er zaten 239 mensen aan boord van het vliegtuig. Op satellietfoto’s zijn vaker objecten gesignaleerd die mogelijk van het vliegtuig waren, maar dat bleek later toch niet het geval te zijn.

Onderzeeër

Het gebied waarin wordt gezocht naar het vliegtuig wordt steeds kleiner. De onderzeeër Bluefin-21 is inmiddels op tien missies gegaan. De kleine onderzeeër, zonder bemanning, scant de bodem van de oceaan en maakt een digitale kaart.

Bluefin-21 heeft inmiddels zo’n 80 procent van het zoekgebied gescand, meldt nieuwszender CNN. Het weer heeft de zoektocht de afgelopen dagen bemoeilijkt. Door de wind kon niet vanuit de lucht worden gezocht.

Het ziet er niet naar uit dat het vliegtuig al snel wordt gevonden. Toch geeft het zoekteam niet op. ‘We zullen niet rusten tot we echt alles hebben gedaan om dit mysterie op te lossen,’ zegt de Australische premier Tony Abbott.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.