buitenland

NAVO: nog geen teken van vertrek Russische militairen

Door Tomasz Blom - 29 april 2014

De tienduizenden Russische militairen langs de grens met Oekraïne maken nog geen aanstalten om te vertrekken. Maandag beweerde het Kremlin nog dat de troepen naar hun ‘permanente posities’ zijn teruggekeerd.

Een NAVO-functionaris zegt dinsdag tegen het persbureau Reuters geen informatie te hebben dat de Russische soldaten zich hebben teruggetrokken.

De NAVO blijft  ‘er op aandringen dat Rusland zich houdt aan de overeenkomst van Genève en al zijn troepen terugtrekt langs de Oekraïense grens’.

Oefeningen

Russische troepen hielden afgelopen week oefeningen langs de grens met Oekraïne. In reactie voerden de Amerikanen en de NAVO hun militaire steun aan de Midden- en Oost-Europese NAVO-lidstaten op.

Op maandag liet de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe per telefoon aan zijn Amerikaanse ambtgenoot Chuck Hagel weten dat de soldaten zouden zijn vertrokken.

Zonder precedent

Volgens Russische persbureaus zou Sjojgoe in het gesprek hebben uitgehaald naar het militaire machtsvertoon van de Verenigde Staten en de NAVO.

Ook noemde hij de activiteiten bij de grens met Rusland in bijvoorbeeld de Baltische Staten ‘zonder precedent’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.