buitenland

NAVO stopt alle samenwerking met Rusland

Door Anna Vossers - 01 april 2014

De NAVO stopt alle samenwerking met Rusland. Tegelijkertijd gaat het militair genootschap Oost-Europese lidstaten meer steunen.

Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 NAVO-lidstaten dinsdag in Brussel besloten, omdat Rusland volgens de samenwerkende landen het internationaal recht heeft geschonden met de annexatie van de Krim.

Volgens diplomaten voelt de NAVO zich misleid en bedrogen door Rusland, omdat het bondgenootschap de afgelopen jaren juist heeft geprobeerd een relatie met de Russen op te bouwen, onder meer door samenwerking in Afghanistan. Het is wel de bedoeling dat de NAVO en Rusland met elkaar blijven overleggen.

Angst voor Poetin

Wat de hulp aan Oost-Europa precies inhoudt, is nog niet duidelijk. NAVO-lid Polen vroeg dinsdag om de stationering van twee brigades NAVO-troepen in het land. De NAVO heeft daarover nog niets toegezegd, wat voor de Poolse premier Donald Tusk reden was om dinsdag te klagen dat de snelheid waarmee het bondgenootschap opereert ‘onbevredigend’ is.

Estland, Letland, Litouwen, Polen en Roemenië zijn bang dat de Russische president Vladimir Poetin zijn invloed in Oost-Europa wil uitbreiden. Poetin heeft tegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel weliswaar gezegd dat hij zijn troepen grotendeels terugtrekt van de grens met Oekraïne, maar NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen zegt dat daar nog niets van te merken is.

Amerikaanse en Duitse inzet

Duitsland heeft al gezegd gevechtsvliegtuigen naar de Baltische staten te sturen om er te patrouilleren. De Verenigde Staten stuurden eerder al militaire vliegtuigen en 300 militairen naar Polen. Volgens de Roemeense president Traian Basescu hebben de Amerikanen ook gevraagd of zij meer troepen en vliegtuigen naar een militaire basis in Oekraïne mogen sturen, schrijft persbureau Reuters.

Eerder dinsdag werd al bekend dat de NAVO tegelijkertijd de samenwerking met Oekraïne verstevigt, dat geen lid is, maar wel partner. Dat gebeurt onder meer door Amerikaanse legeroefeningen in Oekraïens gebied.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.