buitenland

Nederlanders nog steeds spoorloos: wat weten we over Boquete?

Door Shari Deira - 09 april 2014

De Nederlandse vrouwen Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22) zijn al een week vermist in Panama. Een grootschalige zoekactie naar de vrouwen heeft nog geen enkel spoor opgeleverd.

Kremers en Froon waren in Panama om Spaans te leren en vrijwilligerswerk te doen. Wat weten we over het gebied waar de twee Nederlanders waren?

Veiligheid

Panama ligt in Centraal-Amerika en grenst aan Costa Rica en Colombia. Het land heeft ruim 3,5 miljoen inwoners en wordt als relatief veilig beschouwd in vergelijking met andere landen in de regio.

Toch heeft ook Panama veel te maken met criminaliteit. In 2012 werden er 665 moorden gepleegd, blijkt uit cijfers van het Panama Crime and Safety Report. Het aantal verkrachtingen steeg van 809 in 2009 tot 1.100 in 2012.

Boquete

Kremers en Froon waren in het bergstadje Boquete. De plaats maakt onderdeel uit van de provincie Chiriquí en ligt in het westen van het land. Behalve de lokale bevolking, woont er ook een groep westerse gepensioneerden, voornamelijk uit Amerika.

Toeristen kunnen verschillende activiteiten ondernemen in het gebied: van wandeltochten tot wildwaterraften.

De twee Nederlanders waren van plan het Pianista wandelpad te nemen. Deze tocht van ongeveer 3 uur voert de wandelaar over een pad met een niet al te steile helling. Het pad gaat door het bos en over een smalle rivier, zo is te lezen in de Lonely Planet van Panama.

De reisgids waarschuwt toeristen om niet alleen te gaan, omdat er regelmatig berovingen voor komen. Het gebied kent veel hoogteverschillen. Dat maakt de zoekactie extra moeilijk. Reddingswerkers moesten soms 500 meter langs touwen afzakken.

Het is onduidelijk of Froon en Kremers daadwerkelijk aan de wandeltocht zijn begonnen. Omdat het al laat was toen ze de wandeling wilden maken, werd het hen afgeraden. Ingrid Lommers, directeur van de taalschool die de vrouwen bezochten, zegt dat de twee na een half uur vermoeid zijn teruggekeerd.

Inheemsen

In en rond Boquete wonen inheemse bevolkingsgroepen. Er is al een helikopter gestuurd naar Bocas del Toro, een eilandenarchipel in het noordwesten van Panama, waar ook inheemse groepen wonen. Ook dat heeft niets opgeleverd.

Hulpdiensten hebben al meer dan 25 routes onderzocht die de vrouwen in het oerwoud rond Boquete hebben kunnen nemen. Dat de vrouwen ver weg van Boquete zijn gegaan, is onwaarschijnlijk. Ze zeiden tegen de eigenares van hun pensioen dat ze dat niet van plan waren.

Weer

In Boquete ligt de temperatuur rond de 20 graden, dat is lager dan in de rest van Panama. ’s Nachts kan het zelfs afkoelen tot 8 graden, iets wat reddingswerkers zorgen baart. Het is er vrij vochtig. Op het moment is het ook dicht bewolkt, wat de zoektocht bemoeilijkt.

In de bossen komen verschillende wilde diersoorten voor, maar die zijn niet echt gevaarlijk. Er zijn slangen maar het gaat verder vooral om verschillende aapsoorten en bijzondere vogels.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.