buitenland

Nederlandse F-16’s, fregat en mijnenjager voor NAVO-actie

Door Servaas van der Laan - 16 april 2014

Nederland zal Defensie-materieel leveren voor de bescherming van oostelijke NAVO-bondgenoten. Het kabinet stelt daarvoor onder meer F-16-gevechtsvliegtuigen, een marinefregat en een mijnenjager beschikbaar

Dat hebben de ministers Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken en Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) van Defensie woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Tankvliegtuig

Op dit moment is Nederland al met een een tankvliegtuig betrokken bij de NAVO-operaties. Dat toestel tankt Awacs-radarvliegtuigen bij die boven Polen en Roemenië patrouilleren.

Het Nederlands materieel zal mogelijk worden uitgebreid, mocht de NAVO dat noodzakelijk vinden. Een Nederlandse mijnenjager zal op korte termijn oefeningen gaan uitvoeren en havenbezoeken afleggen in de Oostzee.

Russische expansiedrift

Minister Hennis liet dinsdagavond aan tafel bij Pauw & Witteman al doorschemeren dat Nederland betrokken zal zijn bij de bescherming van voormalige Sovjetstaten nu Rusland zijn expansiedrift weer heeft aangewakkerd.

In juni doet ons land met enkele schepen mee aan een militaire oefening in de Baltische Zee en in september nemen speciale eenheden deel aan een oefening in Polen. Ook levert Nederland twee functionarissen om de staf van het centrale commandocentrum van alle NAVO-operaties (SHAPE) te versterken.

Fregat

het marinefregat Zr.Ms. Evertsen wordt mogelijk eerder teruggehaald uit de Golf van Aden waar het deelneemt aan de NAVO-antipiraterijmissie Ocean Shield.

Het luchtverdedigings- en commandofregat, met aan boord onder meer een Lynx-helikopter, zal waarschijnlijk door de NAVO worden ingezet in de Middellandse Zee.

‘De maatregelen geven uitdrukking aan de eensgezindheid en solidariteit in het bondgenootschap zonder dat zij escalerend werken’, schrijven Timmermans en Hennis aan de Kamer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.