buitenland

Nederlandse pater Frans van der Lugt (75) vermoord in Syrië

Door Shari Deira - 07 april 2014

De Nederlandse pater Frans van der Lugt is om het leven gekomen in Syrië. Gewapende mannen ontvoerden Van der Lugt uit zijn huis en schoten hem met twee kogels door het hoofd.

Secretaris Jan Stuyt van de Nederlandse Orde van de Jezuïeten heeft dat maandag laten weten. Van der Lugt is 75 jaar geworden.

Oorlog

Van der Lugt werd op 10 april 1938 geboren in Den Haag. Hij woonde al bijna vijftig jaar in de Syrische stad Homs. Hij gaf er onderwijs, verbouwde groenten en ving geestelijk zwakkeren op, schreef de Volkskrant in februari.

Ondanks de oorlog die uitbrak en herhaaldelijke verzoeken om te vertrekken, bleef hij in Syrië. In januari kwam er een noodkreet van de Nederlandse pater in het Arabisch. Van der Lugt zei dat inwoners van Homs ‘niet willen sterven in een zee van ellende en leed’.

Huis

Van der Lugt weigerde Homs te verlaten. ‘Als ik dit huis verlaat, dan blijft er niks meer over van dit huis. Dat is voor mij een belangrijk punt,’ zei Van der Lugt eerder tegen de NOS. ‘Een ander belangrijk punt is dat hier nog steeds christenen zijn. (…) En die wil ik niet in de steek laten.’

Toch was Van der Lugt er niet alleen voor de christenen: ‘Als alle christenen weggaan, blijf ik hier toch, want ik ben hier voor Syrië, ik ben hier voor alle Syriërs. Ik houd van dit land.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.