buitenland

Nepalese berggidsen willen Everest niet meer op na lawine

Door Anna Vossers - 21 april 2014

Enkele groepen Nepalese berggidsen weigeren voorlopig Mount Everest te beklimmen. Ze kunnen het niet aan, omdat ze afgelopen vrijdag zestien collega’s hebben verloren in het dodelijkste ongeluk ooit op de berg.

De sherpa’s voeren ook actie voor meer geld. Ze overwegen een langere periode te staken.

Tot nu toe krijgt elke familie die vrijdag iemand verloor door de lawine op Mount Everest, 40.000 roepies, omgerekend 300 euro. Ze eisen 10.000 dollar voor directe hulp aan de nabestaanden en 20.000 dollar voor de behandeling van gewonden.

Betere behandeling

De sherpa’s willen niet voor altijd stoppen met het beklimmen van de berg, maar ze willen wel beter worden behandeld. De Nepalezen maken voordat het klimseizoen in mei begint de routes toegankelijk, een gevaarlijke tocht. Ze brengen spullen naar boven en maken de kampementen klaar.

Pas als de weersomstandigheden gunstiger zijn gaan buitenlandse klimmers de berg op. Veel van hen zijn niet heel ervaren en zijn in de Himalaya volledig afhankelijk van de hulp van de gidsen.

Levensverzekering

In het klimseizoen kunnen ze tussen 5.000 tot 6.000 dollar verdienen. Vergeleken met het gemiddelde jaarsalaris in Nepal van 750 dollar een enorm bedrag, maar een schijntje als je bedenkt dat buitenlandse bergbeklimmers 30.000 tot 120.000 dollar betalen om de berg op te gaan, schrijft The Wall Street Journal. Een levensverzekering keert bovendien nauwelijks meer dan één jaarsalaris uit, schrijft The Australian.

‘Het ongeluk heeft ons doen stilstaan bij de vraag of het geld dat wij verdienen het verlies van onze levens en de schade aan onze berg wel waard is,’ zegt een sherpa in die krant.

Lawine

Meer dan 4.000 klimmers hebben, sinds de eerste succesvolle bestijging door Sir Edmund Hillary en Tenzing Norgay in 1953, het hoogste punt van Mount Everest (8.848 meter) bereikt. Ruim 250 mensen overleefden de tocht niet.

Afgelopen vrijdag veroorzaakte een ijsblokje een lawine die aan zestien gidsen het leven kostte. Negen klimmers konden worden gered. Van drie van de zestien dodelijke slachtoffers is geen lichaam gevonden. De zoektocht werd zondag gestaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.