buitenland

‘Nog overlevenden ramp Zuid-Korea in veerboot aanwezig’

Door Anna Vossers - 17 april 2014

In de gekapseisde veerboot Sewol in Zuid-Korea zitten mogelijk nog overlevenden vast. Een moeder heeft een tekstberichtje ontvangen van haar zoon, dat hij waarschijnlijk uren nadat de veerboot woensdag kapseisde, verzond.

‘Ik kan hier niets zien, het is helemaal donker. We zijn nog niet dood, dus alsjeblieft geef dit bericht door,’ zou de zoon hebben geschreven, meldt nieuwszender CNN.

Persbureau Reuters maakte ook melding van een sms-bericht, maar de vader die dat bericht zou hebben ontvangen, trok zijn verhaal later weer in.

Te weinig actie

Intussen groeit de wanhoop over het lot van 284 vermiste opvarenden. Familieleden klagen dat de reddingsactie te langzaam van start gaat.

‘Er was helemaal geen reddingsoperatie bezig,’ zei een vader woensdag. ‘Ik ben extreem boos. De media zeggen dat de reddingsoperatie nog bezig is, maar het allemaal een leugen.’

Elf ouders zeggen zelf een boot te hebben gehuurd om naar het rampgebied te varen, omdat de Zuid-Koreaanse autoriteiten volgens hen te weinig doen. Donderdag kunnen familieleden die dat willen, ook met een schip dat wel door de overheid is geregeld, naar de plaats van de ramp.

Kapitein

Uit de eerste verhalen van overlevenden, blijkt dat toen de veerboot begon te zinken, de kapitein iedereen beval om aan boord te blijven. Daarom zijn tot nu toe vooral ongehoorzame opvarenden gered, die zichzelf in veiligheid stelden door van boord te springen, meldt CNN.

De Zuid-Koreaanse premier Chung Hong-won werd donderdag belaagd door boze ouders, die met waterflessen gooiden en aan zijn kleren trokken, toen hij de samengekomen familieleden van vermiste opvarenden wilde toespreken.

Oorzaak onbekend

De Sewol zonk woensdag door onbekende oorzaak voor de zuidkust van Zuid-Korea, toen het op weg was naar een populair eiland, Jeju. Aan boord waren 462 opvarenden, onder wie veel scholieren.

284 van hen zijn nog altijd vermist. Van zes opvarenden is zeker dat zij dood zijn, voor de levens van hen die nog niet zijn gevonden, wordt gevreesd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.