buitenland

Noord-Ierse politicus Gerry Adams opgepakt voor moord

Door Shari Deira - 30 april 2014

Gerry Adams, leider van de Noord-Ierse politieke partij Sinn Fein, is opgepakt in verband met de moord op Jean McConville in 1972. McConville werd ontvoerd uit haar flat in Belfast en doodgeschoten door de IRA, het Ierse Republikeinse leger.

Sinn Fein maakte de arrestatie van Adams woensdag bekend, meldt BBC News. De 65-jarige politicus ontkent dat hij betrokken is bij de moord. Hij heeft zichzelf gemeld bij de politie.

Informant

De 37-jarige McConville, een weduwe, werd voor de ogen van haar tien kinderen meegenomen, omdat ze informant zou zijn van de Britten. Ze werd door de IRA doodgeschoten. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat McConville geen informant was.

Adams zegt dat de moord ‘verkeerd’ was en dat haar en haar familie groot onrecht is aangedaan, maar: ‘Ik ben niet schuldig aan ontvoering, moord of het begraven van het lichaam van mevrouw McConville,’ zei de politicus eerder.

Moord

McConville was een van de Noord-Ieren die tijdens het Noord-Ierse conflict verdwenen. Ivor Bell, de voormalige leider van de IRA, werd vorige maand al in staat van beschuldiging gesteld in verband met de moord.

De nationalistische Sinn Fein wordt gezien als politieke tak van de IRA, die onafhankelijkheid van Groot-Brittannië nastreefde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.