buitenland

Noord-Korea oefent aan grens, Zuid-Korea staat paraat

Door Tomasz Blom - 29 april 2014

Noord-Korea is dinsdag begonnen aan schietoefeningen bij de westelijke zeegrens met Zuid-Korea. Zuid-Koreaanse eilandbewoners dicht bij de grens zochten tijdens de oefening schuilkelders op.

Dat zeggen Zuid-Koreaanse militaire functionarissen. Een defensiewoordvoerder in Seoel liet weten ‘volledig voorbereid te zijn op mogelijke Noord-Koreaanse provocaties’. Bij beschietingen vanuit het noorden zal er worden teruggeschoten.

Artilleriegranaten

Omdat de zeegrens – de zogenoemde Noordelijke Grenslijn – omstreden is, liggen de oefeningen erg gevoelig. Noord-Korea erkent de grens die in de jaren vijftig door de Verenigde Naties is getrokken niet en is van mening dat de grens verder naar het zuiden ligt.

Bij vergelijkbare oefeningen vorige maand, belandden Noord-Koreaanse artilleriegranaten ten zuiden van de zeegrens. Het zuiden schoot daarop terug. In 2010 leidde dezelfde situatie tot vier doden aan Zuid-Koreaanse zijde, toen Noord-Korea een Zuid-Koreaans eiland beschoot.

Frustratie

De betrekkingen tussen beide Korea’s leken dit jaar juist weer de goede kant op te gaan. Zo stemde het noorden in met ontmoetingen tussen families die door de Koreaanse oorlog zijn uiteengevallen. Analisten vermoeden daarom dat Noord-Koreaanse frustratie – over het uitblijven van buitenlandse hulp aan het arme land – ten grondslag ligt aan de oefeningen.

De militaire acties volgen op de verklaring van Zuid-Koreaanse functionarissen vorige week, dat Noord-Korea de voorbereidingen voor een nucleaire test zou hebben voltooid. Volgens het Korea-instituut van de Amerikaanse Johns Hopkins University bevestigen satellietbeelden deze berichten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.