buitenland

Noorse politie krijgt tips over man met geheugenverlies

Door Shari Deira - 10 april 2014

De politie in Noorwegen krijgt diverse tips over de man die in december werd gevonden in Oslo. Een man en vrouw uit Tsjechië zeggen dat zij de ouders zijn van de man, maar verder onderzoek moet dat nog bevestigen.

De Noorse politie meldde dat de man en vrouw daadwerkelijk de ouders zijn, maar deze verklaring werd later ingetrokken, meldt de krant VG. Niets is nog bevestigd, zegt de politie donderdag.

De man, die John Smith wordt genoemd, denkt zelf dat hij uit Tsjechië komt. ‘Ik denk dat ik Tsjechisch ben, het is de taal die ik het best begrijp,’ zei de man woensdag tegen de Noorse omroep NRK. ‘Ik versta ook Pools, Slowaaks en Russisch. Maar ik denk en droom in het Engels.’

Polsen

Wat er precies is gebeurd met Smith blijft onduidelijk. John Smith werd halverwege december gevonden op een industrieterrein in de buurt van Oslo.

Hij had verschillende verwondingen en was 20 uur buiten bewustzijn. Smith had diepe sneeën rond zijn polsen. ‘De sneeën waren diep en het duurde maanden voor ze waren genezen.’

Toen Smith wakker werd, kon hij niet praten. Hij was gedrogeerd en wist niet wie hij was, waar hij vandaan komt of wat hij in Noorwegen deed. ‘Ik werd wakker met een verpleger naast me en ik verstond haar niet. Ik vroeg haar om Engels tegen me te praten.’

Beroofd

Woensdag verspreidde de Noorse politie via Interpol een foto van de man in de hoop dat iemand hem zou herkennen. Smith denkt dat hij is beroofd en seksueel misbruikt, maar door wie is nog de vraag.

‘Wat misschien is gebeurd, is dat zij misbruik hebben gemaakt van de open grenzen van Europa – een geweldige Europese uitvinding – en dat Oslo een plek was om mij te dumpen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.