buitenland

Obama rekent er niet op dat Rusland zich aan akkoord houdt

Door Anna Vossers - 18 april 2014

De Amerikaanse president Barack Obama ziet het akkoord over Oekraïne als een ‘glimpje hoop’. Maar hij durft er niet op te rekenen dat Rusland zich aan de gemaakte afspraken houdt.

Dat zei Obama donderdag op een persconferentie op het Witte Huis, die te zien is op de website van The New York Times.

Akkoord

De Verenigde Staten, Rusland, Oekraïne en de Europese Unie hebben donderdagavond tijdens het topoverleg in het Zwitserse Genève een akkoord bereikt. Het belangrijkste punt is dat alle ‘illegale’ gewapende groepen in Oost-Oekraïne moeten worden ontwapend.

Overheidsgebouwen die op dit moment worden bezet door pro-Russische milities, moeten worden teruggegeven. Tenzij ze zware misdaden hebben begaan, krijgen de activisten amnestie. Ook krijgt het oosten van Oekraïne meer autonomie. Over het terugtrekken van de Russische troepen bij de grens zijn geen afspraken gemaakt.

Sancties

Obama hoopt dat de afspraken snel worden nagekomen, maar hij waarschuwde dat we nu nog niet weten of dat wel gebeurt. ‘Ik denk niet, gezien eerdere gebeurtenissen, dat we daarop kunnen rekenen, en we moeten er op voorbereid zijn dat we mogelijk moeten antwoorden op aanhoudende inspanningen van de Russen om in te grijpen in Oost- en Zuid-Oekraïne’.

Obama liet in het midden wat de Amerikaanse maatregelen zouden zijn als Poetin toch militair ingrijpt, maar heeft wel gezegd dat de Amerikaanse zwarte lijst van Russische personen en instituties die in zo’n geval op sancties kunnen rekenen, is uitgebreid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.