buitenland

Obama waarschuwt Rusland: nieuwe sancties in voorbereiding

Door Shari Deira - 17 april 2014

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama bereidt nieuwe sancties tegen Rusland voor. Als Rusland de steun opvoert aan separatisten in Oost-Oekraïne, worden de maatregelen doorgevoerd.

President Obama heeft dat woensdag gezegd tegen CBS News. Volgens Obama is het duidelijk dat Rusland de soevereiniteit van Oekraïne niet respecteert en de ‘territoriale integriteit’ van het land niet erkent.

Doel

Obama wijst op de Russische annexatie van schiereiland de Krim vorige maand. Rusland zet deze koers voort door separatisten in het oosten en zuiden van Oekraïne te steunen.

De president zegt niet om wat voor sancties het gaat: ‘Wat ik herhaaldelijk heb gezegd, is dat als Rusland dit soort stappen blijft nemen, die als doel hebben Oekraïne te destabiliseren en de soevereiniteit van het land te schenden, er gevolgen zullen zijn.’

Donderdag lieten Amerikaanse functionarissen al doorschemeren dat er vrijdag mogelijk al nieuwe sancties tegen Rusland zullen worden genomen. Zij verwachten geen doorbraak tijdens de top in Genève en nieuwe sancties zijn dan ‘aannemelijk’.

Kazerne

Het was in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw onrustig in Oekraïne. In de stad Marioepol, in het zuidoosten van Oekraïne, zijn zeker drie personen om het leven gekomen, toen pro-Russische separatisten een kazerne van de Oekraïense strijdkrachten aanvielen.

Onder de militairen vielen geen doden en gewonden, laat de Oekraïense minister Arsen Avakov (Binnenlandse Zaken) via Facebook weten. Er zijn 63 arrestaties verricht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.