buitenland

Oekraïens leger trekt pantserwagens terug uit Donetsk

Door Anna Vossers - 17 april 2014

Het Oekraïense leger heeft zich na verzet van separatisten teruggetrokken uit het gebied rond de stad Donetsk in het oosten van het land. De Russische president Vladimir Poetin klaagt dat de regering van Oekraïne geen dialoog wil met de Russisch-sprekende bevolking.

In de nacht van maandag op dinsdag startte de Oekraïnse regering bij Donetsk een klein tegenoffensief tegen de pro-Russische activisten die in het oosten van het land overheidsgebouwen bezetten. Maar na fel verzet van activisten zijn de 15 pantservoertuigen van het Oekraïense leger weer teruggekeerd naar hun basis.

Woensdag reden door diezelfde stad zes Oekraïense legertanks met Russische vlaggen. Het is niet duidelijk of het om Oekraïense militairen gaat die zijn overgelopen naar de pro-Russische zijde, of dat separatisten de voertuigen hebben buitgemaakt.

Toespraak

Poetin heeft donderdag weer uitgehaald naar de tijdelijke regering in Kiev. Hij zei in een televisietoespraak dat die niet genoeg doet om de Russisch-sprekende bevolking in het zuiden en oosten van het land tegemoet te komen. Hij zei dat ‘alleen via onderhandelingen’ een oplossing kan worden gevonden en hij noemt de inzet van het leger een ‘ernstige misdaad’.

In dezelfde toespraak gaf Poetin toe dat er op de Krim Russische militairen waren. De daar gesignaleerde soldaten met Russisch uniform, zonder onderscheidingsteken, waren Russen. Volgens Poetin ondersteunden die de zelfverdedigingstroepen op het schiereiland.

Niet in Oost-Oekraïne

Berichten dat er nu ook Russische militairen in Oost-Oekraïne zijn, doet Poetin af als ‘onzin’. Er zijn volgens hem ‘geen veiligheidstroepen, geen instructeurs, alleen maar burgers uit de omgeving’ actief bij de acties tegen Kiev.

Vandaag komen in Genève de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en de EU-buitenlandcoördinator bijeen voor een topoverleg over de oplopende spanning in Oekraïne. Zij hopen het conflict te kunnen deëscaleren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.