buitenland

Oekraïense premier: Rusland wil Derde Wereldoorlog beginnen

Door Tom Reijner - 25 april 2014

Als de Russen besluiten Oekraïne binnen te vallen en het land militair en politiek bezetten, is het risico op een gewapend conflict in Europa groot.

‘De wereld is de Tweede Wereldoorlog nog niet vergeten, maar Rusland wil nu al de Derde Wereldoorlog beginnen,’ zegt de tijdelijke Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek vrijdag in een regeringsverklaring.

Geruchten

Intussen gaat de Oekraïense legeroperatie tegen separatisten en pro-Russische milities door. Bij de ‘antiterreuractie’ – zo wordt de militaire actie door Kiev genoemd – in buitenwijken van Slavjansk zijn donderdag zeker drie controleposten overgenomen. Die werden bewaakt door separatisten. Een actie bij een wegblokkade leidde tot schietpartijen.

Het Oekraïense leger heeft de kracht en voldoende middelen om de campagne 24 uur per dag vol te houden, zegt minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov vandaag. Geruchten dat de acties bij de Oost-Oekraïense stad zijn stilgelegd wegens de vermeende Russische dreiging, deed hij af als onzin. ‘Er is geen onderbreking in verband met de dreiging van een invasie door het Russische leger,’ zei hij.

Vergissing

Het hoog oplopende conflict tussen Rusland enerzijds en Oekraïne en het Westen anderzijds wordt niet alleen ‘uitgevochten’ met militair machtsvertoon, maar ook met woorden. De Oekraïense machthebbers bezigen stevige taal, daarbij ondersteund door de Amerikaanse regering.

De Amerikaanse president Barack Obama dreigt al een poos met nieuwe sancties. Zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry waarschuwde de Russen donderdag voor een ‘ernstige en dure vergissing‘. Het werkelijke doel van de Russen is om Oost-Oekraïne te destabiliseren, onrust te zaaien en de verkiezingen in mei te ondermijnen, zei Kerry.

De Russische regering wil op haar beurt dat het Oekraïense leger ogenblikkelijk de militaire activiteiten staakt. ‘Dit is een ernstige misdaad tegen het eigen volk,’ zei president Vladimir Poetin gisteren, als reactie op de ‘antiterreuroperatie’, die volgens Poetin niet zonder gevolgen zal blijven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.