buitenland

Oekraïne beschuldigt Rusland van nachtelijke aanval legerbasis

Door Tom Reijner - 24 april 2014

Zo’n honderd aanvallers hebben in de nacht van woensdag op donderdag wapendepots bestormd in de Oost-Oekraïense plaats Artemivsk. Daarbij zouden zij automatische wapens en granaatwerpers hebben gebruikt.

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov zegt dat de aanval is afgeslagen door het leger. Volgens hem leidden Russische militairen de aanval.

Een Oekraïense militair is volgens de tijdelijke machthebbers in Kiev gewond geraakt. Of onder de aanvallers slachtoffers zijn, is niet bekend. Ook Russische media maken melding van de aanval, maar spreken over ‘onbekende schutters’.

Controle

Intussen zouden de Oekraïense autoriteiten de controle hebben overgenomen over het stadhuis in de havenstad Mariupol aan de Zwarte Zee. De pro-Russische separatisten, die de afgelopen tijd het overheidsgebouw bezetten, zijn verdwenen.

Vorige week kwamen in Mariupol drie separatisten om het leven bij een schietpartij tussen militanten en Oekraïense militairen.

Er zijn tevens berichten dat het Oekraïense leger posities hebben ingenomen bij de Oost-Oekraïense stad Slavjansk. Die stad is grotendeels in handen van pro-Russische separatisten. Een verslaggever van persbureau Reuters zag tientallen militairen in camouflage-uniformen en pantservoertuigen.

Geweld

Kiev kondigde dinsdag aan opnieuw een ‘antiterreuractie’ te willen uitvoeren. Rusland eiste daarop dat het Oekraïense leger zich terugtrekt uit het zuidoosten van Oekraïne. Het geweld tegen de belangen van Russen in die regio zal worden beantwoord met geweld van Russische zijde, waarschuwde Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Van uitvoering van de afspraken in het akkoord van Genève is vooralsnog nauwelijks sprake. De onrust en de spanningen tussen Rusland en het Westen nemen nog altijd toe.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.