buitenland

Oekraïne: crisis oosten moet snel opgelost, desnoods met geweld

Door Tom Reijner - 09 april 2014

De gespannen situatie in Oost-Oekraïense steden als Charkov, Donetsk en Luhansk moet binnen twee dagen worden beëindigd. Dat kan door middel van onderhandelingen, maar ook door het gebruik van geweld.

‘Voor degenen die een dialoog willen, stellen we gesprekken en een politieke oplossing voor,’ zegt de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov woensdag. ‘Maar,’ zegt hij daarbij, ‘de minderheid die een conflict wil, krijgt een krachtig antwoord.’

Explosieven

In verschillende steden in het oosten van Oekraïne was het de afgelopen dagen onrustig. Enkele honderden pro-Russische demonstranten gingen de straat op en drongen overheidsgebouwen binnen.

Bij de bezetting van een gebouw van de Oekraïense veiligheidsdienstdienst hielden de demonstranten een aantal personen gevangen, die zij eerder vandaag weer hebben vrijgelaten. Volgens onbevestigde berichten zou het gebouw zijn volgehangen met explosieven.

Minderheid

De pro-Russische milities eisen, net als eerder op de Krim, een referendum, waarin zij kunnen stemmen voor aansluiting bij Rusland. Maar de situatie is, in vergelijking met het schiereiland, fundamenteel anders. Op de Krim zijn de inwoners van Russische afkomst in de meerderheid, in het oosten van Oekraïne vormen zij juist een minderheid. Veel mensen zien in het laatstgenoemde gebied een Russische inval dan wel annexatie helemaal niet zitten.

Intussen staat er nog altijd een enorme Russische troepenmacht aan de grens met Oekraïne. De Verenigde Staten vermoeden dat zich zo’n dertigduizend legereenheden in het grensgebied ophouden. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt er ernstig rekening mee te houden dat het Russische leger daadwerkelijk Oekraïne zal binnentrekken, naar voorbeeld van de invasie op de Krim.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.