buitenland

Oekraïne vraagt Verenigde Naties om troepen in oosten

Door Tom Reijner - 14 april 2014

De tijdelijke Oekraïense regering heeft de Verenigde Naties (VN) verzocht om een troepenmacht naar het instabiele oosten van het land te sturen. De Oekraïense veiligheidsdiensten kunnen zo samen met de VN een ‘anti-terroristische operatie’ uitvoeren.

Dat zegt de Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov maandag, nadat hij met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon had getelefoneerd.

Actie

Pro-Russische milities hebben in tal van steden overheidsgebouwen bezet. Oekraïne dreigde al verschillende keren met militair ingrijpen om de bezetters te verdrijven, maar heeft dat tot dusver niet gedaan.

Waarschijnlijk twijfelen de autoriteiten omdat zij bang zijn dat zij met anti-terreuroperaties’ een militaire respons uitlokken van Rusland.

Ultimatum

Toertsjinov gaf militanten in het oosten van Oekraïne tot maandagochtend de tijd om te vertrekken uit de overheidsgebouwen die zij bezetten. Die militanten weigeren echter hun posities te verlaten.

Intussen zijn er in andere steden bezettingsacties. In Horlivka, een stad met zo’n 250.000 inwoners, zouden zo’n honderd mensen een politiebureau hebben aangevallen en een overheidsgebouw hebben bezet. In Slaviansk vragen milities om hulp van het Russische leger, dat hen moet beschermen tegen de mogelijke inzet van Oekraïense regeringstroepen.

De pro-Russische milities eisen een referendum over onafhankelijkheid of aansluiting bij Rusland, net zoals eerder op de Krim. Toertsjinov sluit niet uit dat er een referendum komt over de status van oost-Oekraïne. Die zou op hetzelfde moment als de presidentsverkiezingen kunnen worden georganiseerd. De verkiezingen zijn gepland op 25 mei.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.