buitenland

Oekraïne weert Russen aan grens, Kremlin eist opheldering

Door Tom Reijner - 17 april 2014

Nadat de militaire operatie tegen de pro-Russische separatisten vooralsnog mislukte, grijpen de Oekraïense autoriteiten nu naar nieuwe maatregelen. Zo moeten Russische mannen aan de grens met documenten laten zien dat zij van goede wil zijn.

Russische mannen tussen zestien en zestig jaar komen Oekraïne alleen nog in voor familiebezoek of wanneer zij in het Oost-Europese land werkzaam zijn.

Provocateurs

Daarmee probeert de tijdelijke regering donderdag te voorkomen dat Russische ‘provocateurs’ Oekraïne in komen. Er bestaat angst onder de tijdelijke machthebbers in Kiev dat de onrust zich verder zal verspreiden.

De Russische regering heeft ogenblikkelijk om opheldering gevraagd. Intussen zijn er berichten van een bestorming van een vliegveld bij de Oost-Oekraïense stad Donetsk, meldt CNN.

Zo’n driehonderd pro-Russische militanten bestormden het vliegveld. Die actie leidde tot een vuurgevecht met een aanwezige Oekraïense legereenheid.

Veilig

De Amerikanen hebben, in navolging van het besluit van de NAVO woensdag, Oekraïne meer militaire steun toegezegd. De hulp betreft geen wapenleveranties, maar steun op het gebied van ‘zorg en welzijn’, zegt de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel.

Ook elders in Midden- en Oost-Europa volgt militaire steun. De NAVO schroeft de inzet van militair materieel op. Ook Nederland ondersteunt het bondgenootschap met de levering van een marinefregat, F-16’s en een mijnenjager. Die inzet moet NAVO-landen als Polen, Letland, Litouwen en Estland en Roemenië een veilig gevoel geven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.