buitenland

Onderzeeër ingezet bij zoektocht naar verdwenen Boeing 777

Door Shari Deira - 14 april 2014

In de zoektocht naar de Boeing 777 van Malaysia Airlines wordt een kleine onderzeeër ingezet. Deze duikboot zonder bemanning kan de bodem van de oceaan scannen.

De onderzoekers proberen niet langer signalen op te vangen van de zwarte doos van vlucht MH370. Sinds dinsdag zijn er al geen signalen meer opgepikt, wat kan betekenen dat de batterij van het apparaat nu echt leeg is.

Zwarte doos

Angus Houston, coördinator van de zoekactie in de Indische Oceaan, zegt dat de zoektocht met de onderwaterdrone lang kan duren en mogelijk niets zal opleveren. De onderzeeër, de Bluefin-21, kan een driedimensionale kaart maken van de bodem van de oceaan.

Vorige week pikten Australische en Chinese schepen signalen op die hoogstwaarschijnlijk afkomstig zijn van de zwarte doos van de verdwenen Boeing. De batterij van het apparaat heeft een levensduur van ongeveer dertig dagen en het apparaat zendt nu waarschijnlijk geen signalen meer uit.

Diepte

Het zoekteam heeft nu een goed idee waar het vliegtuig waarschijnlijk ligt, maar desondanks kan de zoektocht nog lang duren. Vooral de diepte, de Boeing ligt op zo’n 4,5 kilometer onder de zeespiegel, maakt het vinden van het vliegtuig lastig.

De Boeing 777 verdween op 8 maart tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Er zaten 239 mensen aan boord van het toestel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.