buitenland

Openbaar aanklager: Blade Runner Pistorius verzint bewijs

Door Tomasz Blom - 14 april 2014

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, die terecht staat voor het vermoorden van zijn vriendin Reeva Steenkamp, is maandag door openbaar aanklager Gerrie Nel beschuldigd bewijzen te verzinnen in zijn eigen voordeel. In de rechtbank van Pretoria noemde Nel het verhaal van Pistorius ‘onwaarschijnlijk’.

Nel onderwierp de atleet maandag – net als vorige week – aan een stevig kruisverhoor. Het openbaar ministerie denkt dat Pistorius zijn vriendin opzettelijk neerschoot. De atleet blijft bij zijn bewering Steenkamp te hebben verward met een inbreker.

Rechter Thokozile Masipa moest de zitting enkele keren onderbreken omdat Pistorius te geëmotioneerd raakte.

Inconsistenties

De openbaar aanklager wees onder meer op inconsistenties tussen eerdere verklaringen van Pistorius en het verhaal dat de atleet nu in de rechtbank aandraagt. Zo beweerde de sportman eerst uit zelfverdediging te hebben geschoten en zei hij maandag uit angst te hebben gevuurd.

Nel, bijgenaamd de Bulterriër, noemde het daarnaast opmerkelijk dat Pistorius hem vaak in de rede valt om details te corrigeren, maar tegelijkertijd vaag blijft over bepaalde aspecten van de zaak. Pistorius kan bijvoorbeeld niet meer herinneren hoe hij na het schietincident de balkondeuren heeft geopend om te zoeken naar de ladder van de vermeende inbrekers.

De aanklager herhaalde meerdere keren zijn vermoeden dat Pistorius bewijzen ‘gaandeweg het proces verzint’ en alleen maar in huilen uitbarst omdat hij beseft dat hij tegengestelde verhalen heeft verteld.’

Broek

Volgens Nel, was Steenkamp van plan geweest om het huis te verlaten nadat het stel ruzie had gekregen. Een half ingepakte tas en een spijkerbroek van het fotomodel die nog op het bed lag zouden dit bewijzen.

Daarnaast zijn er etensresten aangetroffen in de maag van Steenkamp waaruit blijkt dat ze twee uur voordat ze is neergeschoten nog heeft gegeten. Pistorius blijft desondanks beweren dat ze geen ruzie hadden en dat hij en Steenkamp ruim acht uur voor het tragische moment voor het laatst aten.

Het proces gaat dinsdagochtend verder.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.