buitenland

Ophef over studiereis Palestijnse studenten naar Auschwitz

Door Shari Deira - 13 april 2014

De Palestijnse professor Mohammed S. Dajani heeft voor ophef gezorgd door Palestijnse studenten mee te nemen naar het Poolse concentratiekamp Auschwitz. Hij wilde zijn studenten empathie en tolerantie bijbrengen, maar de universiteit Al-Quds is het niet eens met de reis.

De universiteit neemt afstand van de trip en critici noemen Dajani een verrader die zijn studenten hersenspoelt, meldt The Washington Post zondag.

Klachten

Volgens Dajani is een trip van Palestijnse studenten naar Auschwitz niet alleen uitzonderlijk, maar is het de eerste keer dat een dergelijke reis wordt georganiseerd. ‘Ik had wel verwacht dat er wat klachten zouden zijn, en reis dan zou zijn vergeten.’

Dajani zegt dat veel Palestijnen zeggen dat de Holocaust is overdreven en ‘een van de vele’ massamoorden was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook denken Palestijnen dat joden de Holocaust aanvoeren als reden om het bezetten van Palestijnse gebieden goed te keuren, zegt Dajani.

Studenten

Terwijl Palestijnse studenten Auschwitz bezochten, ging een groep Israëlische studenten naar een Palestijns vluchtelingenkamp. De reacties van de studenten zouden daarna worden geanalyseerd.

De universiteit Al-Quds heeft een verklaring uitgegeven waarin staat dat de reis niet representatief is voor de universiteit. Een artikel over de reis is door een nieuwswebsite verwijderd omdat de gemoederen op het reactieforum te hoog opliepen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.