buitenland

Opnieuw grote verwoestingen door tornado’s Verenigde Staten

Door Tom Reijner - 29 april 2014

Tornado’s hebben wederom levens geëist in de Verenigde Staten. De eerste berichten maken melding van dertien doden, maar vermoedelijk loopt het dodental, gezien de verwoestingen, nog verder op.

Er vielen zes dodelijke slachtoffers in Alabama en zeven in Mississippi. Het dodental is nog niet bevestigd. De tornado’s troffen maandagavond (lokale tijd) onder meer Limestone County (Alabama) en Tupelo (Mississippi).

Schade

Gouverneur Phil Bryant van Mississippi zei tegen CNN dat door het natuurgeweld zware schade is aangericht in en rond de stad Louisville. Het grootste ziekenhuis van de stad is zwaar beschadigd. Muren zouden zijn omgevallen en er zou sprake zijn van een gaslek.

In Tupelo zijn verschillende gebouwen verwoest of beschadigd. In Alabama, Kentucky en Mississippi zitten duizenden mensen zonder stroom, omdat elektriciteitskabels zijn geknapt. Ook hebben duizenden personen de nacht in opvangcentra doorgebracht.

Brokstukken

De afgelopen dagen was het ook al raak in het midden van de Verenigde Staten. Zeker twaalf mensen kwamen om door het natuurgeweld. Veel gebouwen werden door de harde wind uit elkaar gerukt, waarna de brokstukken in de omgeving neerkwamen.

De belangrijke snelweg I-40, die de westkust van de Verenigde Staten verbindt met de oostkust, moest worden afgesloten. De weg lag bezaaid met puin van verwoeste huizen. Ook werden bomen en elektriciteitspalen uit de grond gerukt. Daardoor is op een aantal plaatsen de elektriciteit uitgevallen.

De tornado’s komen voort uit een groot stormfront dat al dagen over het zuiden en middenwesten van de Verenigde Staten trekt. Voor veel plaatsen, ook in het zuidwesten en middenwesten, zijn tornadowaarschuwingen afgegeven. De komende maanden worden, naarmate het binnenland verder opwarmt, meer hevige stormen verwacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.