buitenland

Oud-leider Ku Klux Klan doodt drie mensen bij joodse centra

Door Shari Deira - 14 april 2014

Drie mensen zijn om het leven gekomen bij een schietpartij in een joodse wijk in de Amerikaanse stad Kansas City. Een 73-jarige oud-leider van de Ku Klux Klan (KKK) is verdachte. Hij heeft geschoten op een joods centrum en verzorgingstehuis.

De verdachte is Frasier Glenn Miller die zich in het verleden vaker schuldig maakte aan racisme en antisemitisme. Hij schoot een veertienjarige jongen dood, zijn grootvader en een vrouw.

Kogel

De jongen en zijn grootvader werden doodgeschoten bij het joodse gemeenschapscentrum. De vrouw werd door een kogel geraakt in het verzorgingstehuis. Zij stierf ter plekke.

De schutter schoot op twee andere personen, maar zij werden niet geraakt. Frasier Glenn Cross kende zijn slachtoffers niet, vermoedt de politie.

Vietnam

De oud-leider van de racistische Ku Klux Klan probeerde zich in 2006 tevergeefs te laten registreren als kandidaat voor het Congres in de staat Missouri. Hij zat twintig jaar in het Amerikaanse leger en werd twee keer uitgezonden naar Vietnam.

In 1979 werd hij uit de elite-eenheid de Groene Baretten van de Amerikaanse strijdkrachten gezet vanwege zijn activiteiten bij de KKK. Hij was behalve voor de KKK ook actief voor de neonazi-groep The Order, die geweld tegen joden en zwarte Amerikanen aanmoedigt, meldt NBC News.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.