buitenland

Palestijnse leider Abbas noemt Holocaust ‘gruwelijke misdaad’

Door Servaas van der Laan - 27 april 2014

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas noemt het uitmoorden van Joden in de Tweede Wereldoorlog ‘de gruwelijkste misdaad tegen de menselijkheid in het moderne tijdperk’. Abbas plaatste eerder nog vraagtekens bij de misdaden die het naziregime heeft gepleegd.

Abu Mazen sprak over de Holocaust met het Palestijnse persbureau WAFA aan de vooravond van de Shoah-herdenking die in Israël zondagavond begint.

Racisme

Volgens Abbas is de Holocaust voortgekomen uit discriminatie en racisme. De Palestijnse leider stelde dat de Palestijnen racisme en discriminatie scherp veroordelen en er hard tegen optreden.

De uitspraken zijn opvallend te noemen omdat Abbas in zijn proefschrift in 1983 nog heel anders tegen de Jodenvervolging aankeek. Toen plaatste hij vraagtekens bij het aantal Joodse slachtoffers van het naziregime. Ook beschuldigde hij de zionisten ervan samen te hebben gewerkt met de nazi’s.

Andere mening

Maar toen Abbas in 2011 in Nederland was, bleek al dat hij zijn mening heeft bijgesteld. In een interview met ANP zei hij dat hij de Holocaust niet ontkent en dat de nazi’s genocide op de Joden hebben gepleegd.

Vlak voor de Holocaustherdenking roept Abbas Israël op om de herdenking aan te grijpen om te werken aan een tweestatenoplossing. Maar omdat de Palestijnen de Joodse staat Israël niet willen erkennen en Israël weigert samen te werken met de terroristische organisatie Hamas, lijkt die tweestatenoplossing nog ver weg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.