buitenland

Palestijnse leider Abbas wil vredesoverleg Israël voortzetten

Door Shari Deira - 26 april 2014

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt dat hij nog steeds met Israël wil praten over vrede. Israël moet dan wel verder gaan met de vrijlating van Palestijnse gevangenen en stoppen met de bouw van huizen in nederzettingen.

Israël staakte de onderhandelingen deze week, vanwege de poging tot verzoening van Fatah en Hamas. De twee Palestijnse organisaties gaan proberen binnen vijf weken één regering te vormen.

Gevangenen

Volgens Abbas is er voor de Palestijnen geen obstakel om verder te praten, als Israël dertig Palestijnse gevangenen vrijlaat. Ook wil hij dat Israël stopt met het bouwen van huizen in betwiste gebieden.

Abbas deed zijn uitspraken bij een partijbijeenkomst van de Palestine Liberation Organization. Vrede tussen Fatah en Hamas was nodig voor de erkenning van een Palestijnse staat, zegt Abbas.

Vrede

Israël heeft nog niet gereageerd op de woorden van de Palestijnse leider. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei eerder dat de Palestijnen moeten kiezen tussen vrede met Israël of met Hamas.

Hamas wordt onder meer door de Europese Unie en de Verenigde Staten gezien als terroristische organisatie, die naar de vernietiging van Israël streeft.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.