buitenland

‘Pantserwagens met Russische vlag in stad oosten Oekraïne’

Door Tom Reijner - 16 april 2014

Vijf of zes pantservoertuigen met daarop de Russische vlag zouden de Oost-Oekraïense stad Slaviansk zijn binnengetrokken. Vermoedelijk gaat het om pro-Russische militanten die tanks van het Oekraïense leger hebben buitgemaakt. Ook zouden er Oekraïense legereenheden zijn overgelopen.

Ooggetuigen melden woensdag dat zo’n vijftien mannen op de voertuigen zitten met onduidelijke militaire outfits. Ze zouden zwaaiend naar de bevolking Slaviansk zijn binnengereden.

Gevechten

De ‘anti-terreuroperatie‘, zoals de Oekraïense regering de militaire actie tegen de separatisten in het oosten van het land noemt, is dinsdag begonnen.

Het leger zou intussen Kramatorsk zijn binnengetrokken, zo’n vijftien kilometer van Slaviansk. Pro-Russische milities bezetten intussen het gemeentehuis van Donetsk, een grote en belangrijke industriestad.

Doden

De Oekraïense autoriteiten meldden gisteren dat het militaire vliegveld bij de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk op pro-Russische separatisten is veroverd.

Ook zouden bij gevechten tussen Oekraïense legereenheden en pro-Russische separatisten doden zijn gevallen. Dat bericht is nog altijd niet bevestigd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.