buitenland

Pausen Johannes XXIII en Johannes Paulus II heilig verklaard

Door Servaas van der Laan - 27 april 2014

Paus Franciscus heeft zondag in Vaticaanstad de pausen Johannes XXIII en Johannes Paulus II heilig verklaard. Honderdduizenden keken op het Sint-Pietersplein toe hoe Franciscus de ceremonie voltrok.

Duizenden pelgrims verzamelden zich al rond 5.30 uur op de via della Conciliazione, de weg die van de Engelenburcht naar de Sint-Pieter loopt.

Engelengeduld

De pelgrims moesten zich van hun geduldige kant tonen, want de canonisatie begon pas om 10.00 uur. Paus Franciscus sprak de heiligverklaring voor Angelo Giuseppe Roncalli en Karol Wojtyla uit.

‘Uit eer van de heilige drie-eenheid, de verheffing van het katholieke geloof en bevordering van het christelijke leven, op gezag van onze vader Jezus Christus, van de heilige apostelen Petrus en Paulus, na lange overdenkingen, waarbij vele malen goddelijke hulp is geraadpleegd en is geluisterd naar de opvattingen van onze broeders in ons heiligdom, verklaren wij en maken wij definitief heilig de begenadigde Johannes XXIII en Johannes Paulus II en schrijven wij hen bij in de canon der heiligen en stellen wij vast dat zij in de gehele kerk op toegewijde wijze worden geëerd als heiligen. In naam van de vader, de zoon en de heilige geest.’ Met die woorden maakte Franciscus de heiligverklaring definitief. De canonisatie van de twee pausen is onomkeerbaar en kan dus op geen enkele manier ongedaan gemaakt worden.

Nog twee pausen

De ceremonie werd bijgewoond door emeritus-paus Benedictus. De twee pausen omhelsden elkaar waarop het publiek applaudisseerde. Naast Benedictus woonden 150 kardinalen, 1.000 bisschoppen, 6.000 priesters, en 93 nationale delegaties de ceremonie bij.

Johannes XXIII, die als Angelo Roncalli op 25 november 1881 in Sotto il Monte in het noorden van Italië was geboren, werd in oktober 1958 tot paus gekozen. De Pool Johannes Paulus II bestuurde de kerk van oktober 1978 tot zijn dood in april 2005. Nog nooit is een paus zo snel heilig geworden.

Veiligheidsoperatie

Voor de Romeinse politie betekende de heiligverklaring een enorme veiligheidsoperatie. Rond het Vaticaan waren 10.000 agenten op de been om de veiligheid te garanderen.

In het hele gebied is zondag een noodverordening van kracht. Gelovigen en andere toeschouwers moesten door controleposten om toegang te krijgen tot het Sint-Pietersplein.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.