buitenland

Ploumen: miljoen extra voor Centraal Afrikaanse Republiek

Door Servaas van der Laan - 12 april 2014

De door etnisch-religieus conflict verscheurde Centraal Afrikaanse Republiek kan rekenen op nog eens een miljoen euro aan Nederlandse noodsteun. ‘De crisis doet een beroep op ons allemaal,’ zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA).

Dat meldt de NOS zaterdag.

Humanitaire crisis

‘De aanhoudende humanitaire crisis daar kunnen we niet negeren’, zei Ploumen in Washington op de voorjaarsvergadering van de Wereldbank.

‘De crisis doet een beroep op ons allemaal,’ zei Ploumen die hoopt dat andere landen het Nederlandse voorbeeld zullen volgen.

Religieus geweld

Centraal Afrika wordt op dit moment getroffen door een strijd tussen christelijke milities en moslimmilitanten. Door het geweld zijn honderdduizenden burgers op de vlucht geslagen.

Om het geweld te stoppen heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een 12.000-koppige vredesmacht naar het gebied. Zij zullen de al aanwezige Franse militairen gaan assisteren bij het stabiliseren van de regio.

Het is de derde keer dat Nederland geld overmaakt ten behoeve van Centraal Afrika. Ploumen stelde eerder al tweemaal 2 miljoen euro beschikbaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.