buitenland

Poetin geeft Russische soldaten onderscheiding vanwege de Krim

Door Anna Vossers - 19 april 2014

De Russische soldaten die rond het referendum over aansluiting bij Rusland op het schiereiland de Krim waren, kunnen rekenen op een onderscheiding. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin zaterdag gezegd.

‘Ik denk dat in de nabije toekomst nog niet is vast te stellen wie er op de Krim waren, maar een onderscheiding van de staat krijgen zij natuurlijk sowieso,’ zei Poetin. Volgens hem hebben zij de Krim-bevolking ‘beschermd’.

Zonder onderscheidingstekens

Zijn uitspraken zijn opvallend, omdat hij lange tijd de aanwezigheid van Russische militairen op de Krim ontkende. De soldaten droegen Russische uniformen zonder insignes. Pas donderdag heeft Poetin op tv toegegeven dat zij inderdaad Russen waren. Poetin blijft erbij dat de aanwezigheid van Russische soldaten de uitslag van de volksraadpleging niet heeft beïnvloed.

Poetin zei ook dat de gespannen situatie tussen Oekraïne en Rusland de betrekkingen met het westen niet in de weg hoeft te staan. Dat is volgens hem vooral afhankelijk van de houding van het westen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.