buitenland

Poetin op tv: NAVO dwingt ons tot nieuwe wapenwedloop

Door Tom Reijner - 17 april 2014

De Russische president Vladimir Poetin begon donderdagochtend aan zijn vier uur durende tv-programma op de Russische staatszenders. Hij gaf antwoord op vooraf geselecteerde vragen van Russische burgers, die ruim 2,5 miljoen vragen zouden hebben ingediend.

De meeste vragen waren van binnenlandse aard en gingen over zaken als corruptie, armoede en de ‘bouwellende’ in Sotsji, de stad van de Olympische Winterspelen in februari.

En er was een opmerkelijke vragensteller. Oud-NSA-medewerker Edward Snowden legde een vraag aan Poetin voor in een video. Hij vroeg of Rusland net als de Verenigde Staten data van burgers verzamelt. De president, die Snowden een verblijf in zijn land gunt, zei van niet, want ‘dat mag niet van onze geheime dienst’.

Inmenging

Dit jaar wordt ook vanuit het buitenland met extra aandacht naar zijn optreden gekeken. De spanningen tussen Rusland en het Westen zijn de afgelopen tijd flink opgelopen naar aanleiding van de ontwikkelingen in het oosten van Oekraïne en op de Krim.

Rusland enerzijds en de Verenigde Staten en de Europese Unie (verbonden door de NAVO) anderzijds verwijten elkaar inmenging in Oekraïne en tonen hun militaire macht.

Recht

Op een vraag van een burger zei Poetin te hopen dat militair ingrijpen in Oekraïne niet nodig is, maar dat Rusland wel het recht heeft om in te grijpen. Hij herhaalde nog maar eens dat de huidige onrust in het oosten van het buurland een reden kan zijn om de Russisch-sprekende inwoners de helpende hand te bieden.

Een militaire inval behoort dus wel degelijk tot mogelijkheden. Maar het is ‘onzin’ dat Rusland zich nu al militair bemoeit met de onrust in Oekraïense steden als Charkov, Donetsk en Odessa. Een militaire oplossing moet worden vermeden. De Oekraïense tijdelijke regering moet de dialoog zoeken met Russischtaligen. ‘Onderhandelingen bieden een oplossing voor het conflict,’ zei Poetin.

Wapenwedloop

De president gaf tijdens zijn optreden toe dat er Russische militairen op de Krim aanwezig waren tijdens de ‘invasie’ in februari, die vooraleer werd toegeschreven aan pro-Russische milities. Een van de redenen om de Krim binnen te vallen was de uitbreiding van de NAVO in oostelijke richting,’ betoogde Poetin. De belangen op het schiereiland, waar Rusland aan de Zwarte Zee een omvangrijke vloot heeft, moeten worden veiliggesteld.

Het bondgenootschap kreeg een veeg uit de pan. De ‘militaire infrastructuur’ van de NAVO moet niet te dicht bij de grenzen van de Russische Federatie komen, want dan ziet Rusland zich genoodzaakt actie te ondernemen. De activiteiten van de verdragsorganisatie aan de grens met Rusland zijn een ‘bedreiging voor de veiligheid van Rusland’, sprak de Russische leider. Het Kremlin wordt daarom gedwongen tot een nieuwe wapenwedloop.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.