buitenland

Poetin: operatie leger Oekraïne blijft niet zonder gevolgen

Door Tom Reijner - 24 april 2014

Het Oekraïense leger probeert donderdag met een gewapende actie Slavjansk, een stad in het oosten van Oekraïne, te veroveren op pro-Russische separatisten. Daarbij zijn zeker vijf militanten om het leven gekomen.

Dat meldt het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken op de website.

Wegblokkade

De troepen zouden al gedeeltelijk zijn geslaagd in hun opzet. Bij de stad hebben zij drie controleposten van de separatisten overgenomen. Eén militair raakte bij die actie gewond.

Bij een wegblokkade kwam het tot schietpartijen. Separatisten steken autobranden in brand, om zo het zicht van de tegenpartij te ontnemen. Boven de stad hangt een rookwolk. Ook zijn helikopters waargenomen.

De Russische president Vladimir Poetin spreekt van een ‘ernstige misdaad tegen het eigen volk’. Dit blijft niet zonder gevolgen, zei hij.

Paasbestand

Oekraïne liet woensdag weten dat de ‘antiterreuroperatie’ van het leger tegen separatisten door zou gaan. De operatie begon vorige week, maar lag stil vanwege een bestand rond Pasen. Maar dat hield niet lang stand.

In het weekeinde waren er verschillende gewelddadige incidenten. Zo was er een schietpartij in Slavjansk. Schutters openden het vuur bij een controlepost. De identiteit van de aanvallers is nog altijd onbekend. Rusland en Oekraïne beschuldigden elkaar.

Volgens het Kremlin zit de extreemrechtse groepering Rechtse Sector (Pravy Sektor) achter de aanval, maar die ontkent elke betrokkenheid. De beweging denkt op haar beurt dat Russische speciale troepen achter de schietpartij zitten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.