buitenland

Poetin: VN moeten ‘illegale acties’ Oekraïne veroordelen

Door Servaas van der Laan - 15 april 2014

De Verenigde Naties (VN) moeten het geweld van het Oekraïense leger in het oosten van het land afkeuren. Rusland verwacht een ‘duidelijke veroordeling’ van deze ‘illegale acties’.

Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd in een telefoongesprek met VN-secretaris generaal Ban Ki-moon.

Geweld

Poetin doelt op het geweld dat eerder op dinsdag plaatshad op het het militaire vliegveld bij het Oost-Oekraïense Kramatorsk. Oekraïense militairen heroverden dat vliegveld op pro-Russische separatisten. Bij die aanval zouden vier separatisten om het leven zijn gekomen.

Kiev noemt het een ‘anti-terreuractie’, Moskou spreekt van een illegale aanval. Volgens meerdere berichten zou het leger nu ook Slaviansk zijn binnengetrokken. Ook hier worden overheidsgebouwen bezet door pro-Russische actievoerders.

Verenigde Staten

VN-secretaris generaal Ban Bi-moon dringt aan op een de-escalatie van het conflict. Een iets ander geluid kwam uit het Witte Huis. Amerika vindt dat Kiev verantwoordelijk is voor ‘orde en gezag’ in het land. Daarmee lijken de Amerikanen de optredens van het leger stilzwijgend goed te keuren.

Zelf zou Amerika van plan zijn om ‘militaire oefeningen’ te houden op het grondgebied van NAVO-bondgenoot Polen. Maar die berichten zijn door Washington nog niet bevestigd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.