buitenland

Politie in Noorwegen vraagt hulp: wie is deze man?

Door Shari Deira - 09 april 2014

De politie in Noorwegen staat voor een raadsel, nadat zij een man heeft aangetroffen wiens identiteit onbekend is. De man zou zelf ook niet weten wie hij is of waar hij vandaan komt. Hij lijdt aan geheugenverlies.

De Noorse krant VG publiceert een foto van de man, die John Smith wordt genoemd, in de hoop zijn identiteit te achterhalen.

Vingerafdrukken

De man werd gevonden in december, tijdens een hevige sneeuwstorm op een industrieterrein in de buurt van hoofdstad Oslo. Hij praat goed Engels, met een Oost-Europees accent.

Autoriteiten hebben al vingerafdrukken en een foto van de man gestuurd naar politie-eenheden in Oost-Europa via Interpol, maar dat heeft niets opgeleverd. ‘De man weet niet hoe hij heet, waar hij vandaan komt, hoe hij in Noorwegen is terechtgekomen of andere details van zijn leven,’ staat in een politieverklaring.

Naast Engels, verstaat John Smith Tsjechisch, Slowaaks, Pools en Russisch. Hij is volgens de politie ergens in de twintig. De politie vermoedt dat hij slachtoffer is geworden van een misdrijf. Ondanks zijn geheugenverlies kan de man wel logisch nadenken.

Bosjongen

In Noorwegen heeft zich eerder een soortgelijke zaak voorgedaan. In 2003 vond de politie een jonge Aziatische man, die ook aan geheugenverlies leed. Later bleek dat de man uit Japan kwam, en pas bij terugkomst in dat land wist hij weer wie hij was.

In 2012 kwam in Berlijn de mysterieuze bosjongen aan. Hij zou jaren met zijn vader in Duitsland in bossen hebben geleefd. Later bleek dat de jongen een Nederlander was en zijn verhaal had verzonnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.