buitenland

Politiestaking leidt tot forse toename moorden in WK-stad

Door Tomasz Blom - 18 april 2014

Een tweedaagse staking van de plaatselijke politie van de Braziliaanse stad Salvador de Bahia, heeft het moordtotaal van dit jaar in de stad opgestuwd naar 39. Binnen 48 uur werden 19 moorden gepleegd en ontstonden daarnaast massale plunderingen en rellen.

De staking had plaats, omdat de politie en het stadsbestuur met elkaar in conflict zijn over de hoogte van de lonen. Om de boel niet te laten escaleren stuurde president Dilma Rousseff 2.500 federale manschappen naar de stad.

Wereldkampioenschap

Plunderaars richtten een ravage aan in apotheken, supermarkten, schoenenwinkels en witgoed-zaken. Volgens de plaatselijke overheid zijn er zeker vijftig mensen opgepakt.

Een gerechtelijk bevel beëindigde de politiestaking. Volgens de gouverneur van Bahia was de staking ‘illegaal, ongrondwettelijk en schadelijk voor de bevolking’.

Bahia is een van de speelsteden van het komende wereldkampioenschap voetbal, dat over een kleine twee maanden in Brazilië begint. Op 13 juni speelt het Nederlands elftal in Bahia tegen Spanje.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.