buitenland

‘Premier Erdogan stapt naar de rechter om sociale media’

Door Shari Deira - 18 april 2014

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is naar de rechter gestapt omdat hij vindt dat sociale media zijn rechten en die van zijn familie hebben geschonden. Het is de zoveelste stap van Erdogan om sociale media dwars te zitten.

Erdogan eiste volgens CNN Turk dat diverse sociale media berichten zouden verwijderen waarin rechten van de premier zouden zijn geschonden.

Corrupt

In maart blokkeerde de regering van Erdogan tot internationale verbazing Twitter en YouTube. Via de sociale media werd een video-opname verspreid waaruit zou blijken dat de regering van de premier corrupt is.

Na een uitspraak van het gerechtshof werd de blokkade van Twitter opgeheven, maar YouTube is nog steeds onbereikbaar. De rechter oordeelde dat de blokkade in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. Erdogan is het daar niet mee eens en zegt dat de uitspraak moet worden geschrapt.

Vergoeding

Behalve het verwijderen van de berichten die Erdogans rechten zouden schenden, zou de premier ook een vergoeding eisen van bijna 17.000 euro.

Vorig weekend viel Erdogan Twitter opnieuw aan door te zeggen dat het medium zich schuldig maakt aan belastingontduiking. Hij wil daar maatregelen tegen nemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.