buitenland

President Oekraïne sluit nieuw referendum niet uit

Door Anna Vossers - 14 april 2014

De interim-president van Oekraïne, Oleksandr Toertsjinov, sluit niet uit dat er een referendum komt over de status van het oosten van Oekraïne. Dat zou op 25 mei kunnen worden georganiseerd, tegelijk met de presidentsverkiezingen.

‘We zijn niet tegen een referendum,’ heeft Toertsjinov maandag in het Oekraïense parlement gezegd volgens de Russische staats-nieuwsdienst ITAR-TASS. Toertsjinov rekent er op dat in dat geval ‘een overweldigende meerderheid van de Oekraïners zou stemmen voor één, verenigd Oekraïne’.
Het referendum zou volgens de interim-president kunnen leiden tot een federaal Oekraïne waarin oosten van het land meer bevoegdheden krijgt.

Ultimatum

Eerder gaf Toertsjinov militanten in het oosten van Oekraïne tot maandagochtend de tijd om te vertrekken uit de overheidsgebouwen die zij bezetten. Een van hun eisen is een referendum over onafhankelijkheid of aansluiting bij Rusland.

De activisten hebben in verschillende steden het ultimatum laten verlopen en weigeren weg te gaan. Volgens Toertsjinov gaat er spoedig een ‘antiterreuractie’ van het leger beginnen bij Donetsk. Deze actie moet de regio ‘snel stabiliseren’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.