buitenland

Pro-Russische actievoerders bestormen overheidsgebouw Donetsk

Door Servaas van der Laan - 06 april 2014

In navolging op de Krim willen op Rusland georiënteerde inwoners van Donetsk en Charkov dat hun ook die regio’s zich aansluiten bij Rusland. Pro-Russische betogers bestormden zondag het lokale overheidsgebouw in Donetsk.

Dat melden lokale media zondag.

Demonstratie

De actievoerders drongen door een haag van politiemensen heen en gooiden de ruiten van het overheidsgebouw in met stenen. Het geweld volgde na een vreedzame demonstratie op het Leninplein in de Oost-Oekraïense stad. De politie moest waterkanonnen inzetten om de opstandelingen te verjagen.

De pro-Russische betogers willen dat het oblast Donetsk zich aansluit bij Rusland. In het noord-oostelijke Charkov klinkt een vergelijkbaar geluid. Ook daar gingen betogers de straten op om op te roepen tot Russische annexatie.

Het is al maanden onrustig in de oostelijke gebieden van Oekraïne. Spanningen tussen pro-Russische betogers en op het westen georiënteerde Oekraïners leidt geregeld tot opstootjes.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.