buitenland

Pro-Russische bezetters negeren ultimatum regering Oekraïne

Door Tom Reijner - 11 april 2014

De pro-Russische milities, die de afgelopen dagen overheidsgebouwen in het oosten van Oekraïne bezetten, zijn nog altijd niet vertrokken. Daarmee gaan zij niet in op de gestelde deadline van de Oekraïense regering.

Er zijn geen aanwijzingen dat de bezetters in de steden Donetsk en Luhansk de panden snel verlaten. Toch binden de milities gedeeltelijk in: zo wordt er ruimte vrijgemaakt voor ambtenaren, die nu geen toegang tot de overheidsgebouwen hebben door de bezetting.

Geweld

Of dit voldoende is moet nog maar blijken. De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov had de bezetters opgedragen om te vertrekken vóór vrijdagmorgen.

Hij wilde daarmee de gespannen situatie in het oosten van zijn land beëindigen. Dat kon door onderhandelingen, maar ook door het gebruik van geweld. ‘De minderheid die een conflict wil, krijgt een krachtig antwoord,’ zegt Avakov. Mogelijk volgt er nu een ontruiming door veiligheidstroepen.

Explosieven

In verschillende steden in het oosten van Oekraïne was het de afgelopen dagen erg onrustig. Enkele honderden pro-Russische demonstranten gingen de straat op en drongen overheidsgebouwen binnen.

Bij de bezetting van een gebouw van de Oekraïense veiligheidsdienst hielden de demonstranten een aantal personen gegijzeld, die zij later weer hebben vrijgelaten. De pro-Russische activisten zouden zware wapens en explosieven bij zich hebben. Die hebben zij vermoedelijk gehaald uit het magazijn van de veiligheidsdienst.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov roepen op tot een vreedzame oplossing voor de spanningen in oostelijk Oekraïne, meldt het Kremlin, het regeringscentrum in de Russische hoofdstad Moskou.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.