buitenland

‘Pro-Russische separatisten eisen afscheiding met gijzeling’

Door Servaas van der Laan - 08 april 2014

In het Oost-Oekraïense Loehansk probeert een groep pro-Russische activisten afscheiding van Oekraïne af te dwingen met een gijzelactie. Gewapende separatisten houden in het hoofdkantoor van veiligheidsdienst SBU zo’n zestig personen gegijzeld.

Dat heeft de veiligheidsdienst SBU dinsdag laten weten.

Explosieven

Volgens de geheime dienst drong een groep ‘terroristen’ eerder op dinsdag het hoofdkantoor in Loehansk binnen. De activisten zijn gewapend en hebben in het gebouw explosieven geplaatst.

Volgens de SBU eisen de activisten een referendum waarin kan worden gestemd over toetreding van het oblast Loehansk tot Rusland.

Ontkenning

De pro-Russische actievoerders in Loehansk ontkennen dat er sprake is van een gijzeling. Ook zeggen zij niets van explosieven te weten.

Wel klopt het dat ze een referendum willen afdwingen. Net als op de Krim wonen in het gebied veel oorspronkelijke Russen die liever bij Rusland willen horen.

Manipulatie

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei eerder dat Moskou agenten inzet om onrust in Oost-Oekraïne te creëren. Rusland zou van de onrust willen profiteren door nog meer gebieden te annexeren.

De NAVO heeft Rusland dinsdag gewaarschuwd. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zegt dat Rusland met een verdere interventie in Oekraïne een ‘historische fout’ zal begaan die ‘verregaande consequenties’ zal hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.