buitenland

Rechter: Marine Le Pen ‘fascist’ noemen is niet verboden

Door Servaas van der Laan - 10 april 2014

Het is geoorloofd om je politieke tegenstander uit te maken voor ‘fascist’. De Franse politicus die Front National-leider Marine Le Pen ‘fascist’ noemde, wordt niet vervolgd.

Dat heeft een rechtbank in Parijs donderdag bepaald.

Fascist

Le Pen was een zaak begonnen tegen Jean-Luc Mélenchon van de Linkse Partij omdat die haar tijdens een debat voor ‘fascist’ had uitgemaakt. Volgens Le Pen was Mélenchon daar ook juridisch een streep over gegaan.

Maar de rechtbank is het daar niet mee eens. ‘Als de term “fascist” in politieke context wordt gebruikt, verliest het zijn onwettige karakter,’ oordeelt de rechter. Omdat ‘fascisme’ van oorsprong een politieke stroming is, mogen politici de term gebruiken om daar een ander onder te scharen, zo oordeelt de rechter.

Politiek perspectief

Het voorval stamt alweer uit 2011. Tijdens de presidentiële verkiezingen in Frankrijk zei Mélenchon: ‘Waarom willen jullie zo graag (denken) dat het hele Franse volk een fascist als leider zou prefereren?’.

Volgens Mélenchon heeft hij daarmee Le Pen alleen maar willen plaatsen in politiek perspectief. Die ‘politieke mening’ is, zo oordeelde de rechter donderdag, gerechtvaardigd. Le Pen, advocaat van beroep, ageert fel tegen het fascistische en antisemitische karakter van haar partij en daagt iedereen die Front National met extremisme in verband brengt voor de rechter.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.