buitenland

Rellen in Rio de Janeiro om dode favela-artiest

Door Servaas van der Laan - 23 april 2014

In de wijk Copacabana in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn hevige rellen uitgebroken. De dood van een favela-artiest zorgde voor woede onder inwoners van het sloppenwijkencomplex Pavao-Pavaozinho.

Dat melden Braziliaanse media woensdag.

Populaire artiest

De onrust begon toen in de sloppenwijk het levenloze lichaam van de populaire artiest Douglas Rafael da Silva Pereira, alias DG werd aangetroffen.

Over de dood van de artiest gaan verschillende verhalen. Hij zou door de militaire politie UPP zijn aangezien voor een drugsdealer en werd zo ernstig mishandeld dat hij aan zijn verwondingen overleed. Een andere versie is dat hij slaags raakte met de agenten nadat ze hem hadden aangehouden op een dure motor waarvan de agenten dachten dat die gestolen was.

Rellen

De gewelddadige dood van de danser veroorzaakte grote woede onder inwoners van de sloppenwijk, die grenst aan de toeristische wijk Copacabana. Buurtbewoners staken auto’s in brand en vielen politieagenten aan. Bij de gevechten werd een 27-jarige man door het hoofd geschoten. Het Copacabana-strand werd door de politie hermetisch afgesloten.

Het geweld in Rio is de Braziliaanse regering een doorn in het oog. De overheid stelt alles in het werk om de sloppenwijken rustig te krijgen met oog op het naderende WK voetbal.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.