buitenland

Rusland en Westen voeren druk op in conflict Oekraïne

Door Tom Reijner - 23 april 2014

De Russische regering beschuldigt de Verenigde Staten en Oekraïne woensdag van het schenden van het akkoord in het Zwitserse Genève dat vorige week werd gesloten. De Verenigde Staten dreigen op hun beurt met nieuwe sancties tegen Rusland.

Die komen er als de Russen niet zorgen voor de-escalatie van de spanningen in het oosten van Oekraïne, zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vandaag.

Eerdere strafmaatregelen zorgden ervoor dat tegoeden van Russische functionarissen werden bevroren. Ook krijgen zij geen toegang meer tot Amerika.

Oefening

Rusland en het Westen reageren op elkaar met militair machtsvertoon. Zo voerde het Russische leger militaire oefeningen uit bij de grens met Oekraïne. Persbureau Reuters heeft beelden waaruit blijkt dat er nogal wat materieel aan te pas komt. Er zijn bij een militair vliegveld jeeps, pantservoertuigen en raketwerpers gezien.

Ook het Westen laat zich niet onbetuigd. Dinsdag werd bekend dat de Amerikanen nog eens zeshonderd militairen sturen naar Polen en de Baltische Staten, bovenop de militaire steun die al aan de Oost-Europese bondgenoten is toegezegd.

De NAVO stuurde extra militair materieel. Een vloot van het bondgenootschap gaat oefenen in de Oostzee. De Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) liet vandaag weten dat een mijnenjager onderweg is naar het gebied. Ook stelt Nederland onder meer F-16-gevechtsvliegtuigen en een marinefregat beschikbaar.

Crimineel

Rusland en de Verenigde Staten roepen elkaar intussen op zich te houden aan het in Genève gesloten akkoord over de aanpak van de crisis in Oekraïne. Daarin staat dat alle partijen in het conflict moeten afzien van elke vorm van geweld, intimidatie en provocatie.

Volgens het Kremlin schenden Oekraïne en Amerika het akkoord door provocerende acties van anti-Russische nationalisten te negeren. De Russische regering is bovendien erg boos dat het Oekraïense leger weer een ‘anti-terreuroperatie’ gaat ondernemen, in een uiterste poging de pro-Russische separatisten uit de bezette overheidsgebouwen te verdrijven.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov ziet in de actie een ‘criminele hervatting’. Hij wees met een beschuldigende vinger naar de Amerikanen, die hij ervan verdenkt de werkelijke machthebbers in Kiev te zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.