buitenland

Rusland geeft relatief meer uit aan leger dan Verenigde Staten

Door Tomasz Blom - 14 april 2014

Voor het eerst in tien jaar heeft Rusland een groter percentage van zijn bbp aan militaire uitgaven besteed dan de Verenigde Staten. De Russische defensiebestedingen stegen vorig jaar met 4,8 procent naar omgerekend zo’n 64 miljard euro.

Dat blijkt maandag uit een rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Terwijl de defensiebudgetten van westerse landen over het algemeen daalden, gingen de militaire uitgaven in de meeste Aziatische en Afrikaanse landen omhoog. Het Chinese defensiebudget steeg bijvoorbeeld met 7,4 procent en Saoedi-Arabië verhoogde de militaire uitgaven met 6,74 procent.

Modernisering

De stijging van het Russische budget ligt in lijn met de plannen van Moskou – die werden aangekondigd na het einde van het conflict met Georgië in 2008 – om voor 2020 zo’n 70 procent van het leger te moderniseren. Volgens de Russische president Vladimir Poetin kan ‘Rusland in het huidige internationale klimaat niet enkel vertrouwen op economische en diplomatieke maatregelen om conflicten op te lossen’.

De Russische regering schat de totale kosten voor het tienjarige moderniseringsproject op omgerekend zo’n 510 miljard euro. Critici vrezen door de hoogte van dit bedrag dat Rusland de plannen niet kan waarmaken. Het is niet ondenkbaar dat veel geld zal opgaan aan corruptie en volgens tegenstanders is het plan gebaseerd op overoptimistische economische vooruitzichten.

Daling

De meeste westerse landen wijken af van deze stijgende trend. Uit het SIPRI-rapport komt bijvoorbeeld naar voren dat de Verenigde Staten in 2013 7,9 procent minder uitgaven aan defensie. Het militaire budget van het Verenigd Koninkrijk daalde zelfs naar het laagste niveau sinds de Tweede Wereldoorlog.

Ondanks de daling blijven de Verenigde Staten veruit het grootste militaire budget houden met ruim 463 miljard euro per jaar. Dit is net zoveel als de bij elkaar opgetelde budgetten van de tien landen die na de Verenigde Staten volgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.