buitenland

Rusland: ‘heleboel problemen’ door toenadering Oekraïne NAVO

Door Tom Reijner - 01 april 2014

Het parlement van Oekraïne heeft dinsdag ingestemd met het houden van militaire oefeningen met de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Die oefeningen zijn naar verwachting deze zomer op Oekraïens grondgebied.

Het gaat onder meer om de Zwarte Zee – het gebied dat door de grote Russische vloot op de Krim een flinke Russische militaire aanwezigheid kent.

Samenwerking

De stemming van het parlement komt op de dag dat NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken samenkomen op het hoofdkwartier van het bondgenootschap in Brussel. De gesprekken daar gaan over meer samenwerking tussen Oekraïne, dat al een ‘partnerstatus’ heeft, en de NAVO. Een NAVO-lidmaatschap voor het Oost-Europese land zit er sowieso niet in.

Of deze stappen gaan bijdragen aan een oplossing van de crisis valt nog te bezien. Rusland heeft vandaag nog gezegd dat toenadering van Oekraïne tot het bondgenootschap ‘ongewenste gevolgen’ zal hebben. Deze ‘onnodige’ samenwerking leidt tot een ‘heleboel problemen’, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ongerust

De Verenigde Staten hebben de NAVO-bondgenoten in Oost-Europa meer steun toegezegd. Ook Duitsland maakte vandaag bekend dat het, in het kader van de bescherming van de NAVO-buitengrenzen, bereid is meer militaire steun te bieden. De regering stuurt naar verwachting zes gevechtsvliegtuigen naar de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen.

Deze NAVO-lidstaten zijn, gezien het Sovjet-verleden, erg ongerust over mogelijke plannen van de Russen. Zij vrezen dat hen eenzelfde lot staat te wachten als Georgië en Oekraïne eerder, namelijk een annexatie van een deel van het land om de Russische minderheid te beschermen.

De Baltische staten hebben, net als Oekraïne en in het bijzonder de Krim, een aanzienlijke Russische bevolkingsgroep, die vaak klaagt over een achtergestelde positie. Ook NAVO-lid Polen maakt zich zorgen. Het land pleitte dinsdag voor de stationering van NAVO-troepen in het land. Maar die grondtroepen zijn vooralsnog niet nodig, vindt de NAVO. Het luchtruim boven de landen zou al afdoende worden bewaakt.

Terugtrekking

Intussen zijn er verschillende berichten dat Rusland troepen terugtrekt uit het grensgebied bij Oekraïne. Een terugtrekking van Russische troepen maakt deel uit van een mogelijke diplomatieke oplossing van de crisis. Het is niet bekend hoeveel manschappen worden teruggehaald uit het Russisch-Oekraïense grensgebied.

Het zou gaan om gemotoriseerde infanteristen, maar hoe groot dit bataljon is en of zij deelnamen aan de militaire oefeningen van de Russen aan de grens, is niet duidelijk. De NAVO heeft in elk geval geen signalen van een troepenvermindering. ‘Dat is niet wat wij zien,’ zei secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.