buitenland

Rusland onder vuur in VN-Veiligheidsraad

Door Anna Vossers - 14 april 2014

Rusland heeft stevige kritiek gekregen tijdens een crisisberaad van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zondag in New York. Volgens de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is het zo goed als bewezen dat er Russische militairen in Oost-Oekraïne zijn.

Rusland had om een crisisbijeenkomst gevraagd, nadat Oekraïense veiligheidsdiensten zondag clashten met pro-Russische activisten in het oosten van Oekraïne.

Volgens de Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant zijn er 35.000 tot 40.000 Russische soldaten in de buurt van de Russisch-Oekraïense grens. Dat zou blijken uit satellietfoto’s die de NAVO heeft vrijgegeven. Volgens de Oekraïense VN-ambassadeur zijn in het oosten van het land militanten zonder insignes maar met Russische uniforms en de soort wapens die het Russische leger gebruikt.

Met twee maten

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin verwijt het westen met twee maten te meten. De inname van overheidsgebouwen in steden als Donesk, Luhansk en Charkov is volgens hem niet anders dan de inname van regeringsgebouwen in Kiev, en dat moedigde het westen volgen hem juist aan.

‘Het is het westen dat zal bepalen of een burgeroorlog in Oekraïne te voorkomen is. Sommige mensen, inclusief enkelen uit deze kamer, willen niet de echte redenen onder ogen zien van wat er in Oekraïne gebeurt en zien overal de hand van Moskou is. Het is genoeg geweest,’ sprak Tsjoerkin.

Ultimatum

Rusland blijft ontkennen dat het achter geweld in Oekraïne zit en dat het troepen naar de grens heeft verplaatst. De NAVO-foto’s van het Russische leger zouden oud zijn.

Vanochtend is een ultimatum verlopen dat de Oekraïense regering aan opstandelingen in het oosten van het land heeft gesteld. Interim-president Oleksandr Toertsjinov heeft gedreigd dat hij het leger op de activisten af stuurt. Rusland dreigt een topoverleg in Genève te boycotten, als Oekraïne militair ingrijpt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.