buitenland

Rusland: troepen grens Oekraïne weg na einde militaire oefening

Door Tom Reijner - 03 april 2014

De Russische troepen in het grensgebied tussen Rusland en Oekraïne trekken zich terug als de militaire oefeningen zijn beëindigd. Het Kremlin wil ‘antwoorden’ op toegenomen militaire activiteiten van de NAVO in Oost-Europa.

‘We verwachten niet alleen antwoorden, maar antwoorden die volledig gebaseerd zijn op respect voor de regels die we hebben afgesproken,’ zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov donderdag.

Inval

Volgens de NAVO zijn er ‘heel veel troepen‘ aanwezig langs de oostelijke Oekraïens-Russische grens. Bronnen binnen het bondgenootschap spreken zelfs van 35.000 tot 40.000 legereenheden, die tanks, pantservoertuigen, vliegtuigen en helikopters tot hun beschikking zouden hebben.

Hoewel er tot dusver geen bewijzen zijn geleverd dat die enorme troepenmacht zich ook echt aan de grens ophoudt, waarschuwt de Amerikaanse NAVO-generaal Philip Breedlove voor een aanstaande inval van het Russische leger.

Die zou al ‘binnen twaalf uur’ kunnen beginnen, zei Breedlove woensdag voor de camera’s van actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Als dat gebeurt, is het volgens de generaal waarschijnlijk dat Oost-Oekraïne binnen een paar dagen tijd zal zijn bezet.

Bescherming

De NAVO heeft de bondgenoten in Oost-Europa intussen meer steun toegezegd. Ook Duitsland maakte gisteren bekend dat het, in het kader van de bescherming van de NAVO-buitengrenzen, bereid is meer militaire steun te bieden.

De regering stuurt naar verwachting zes gevechtsvliegtuigen naar de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. Deze NAVO-lidstaten zijn, gezien het Sovjet-verleden, erg ongerust over mogelijke plannen van de Russen.

Zij vrezen dat hen eenzelfde lot staat te wachten als Georgië en Oekraïne eerder, namelijk een annexatie van een deel van het land om de Russische minderheid te beschermen. De Baltische staten hebben, net als Oekraïne en in het bijzonder de Krim, een aanzienlijke Russische bevolkingsgroep, die vaak klaagt over een achtergestelde positie.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.