buitenland

Rusland verdenkt nationalisten van aanval controlepost

Door Tom Reijner - 20 april 2014

De schietpartij in de nacht van zaterdag op zondag in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk laat zien dat de tijdelijke Oekraïense machthebbers niet bij machte zijn om ‘gewapende extremisten’ in bedwang te houden.

Oekraïne houdt zich niet aan de afspraken die donderdag in het Zwitserse Genève met de Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland zijn overeengekomen, verklaart het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zondag.

Het Kremlin verwijst naar de afspraak dat alle partijen geen geweld mogen gebruiken en dat ‘alle illegale gewapende groepen’ in Oekraïne moeten worden ontwapend. Daaronder vallen niet alleen de pro-Russische separatisten, maar ook de extreme groeperingen in het westen van het Oost-Europese land.

Verantwoordelijk

Bij de aanval is volgens de Russen een onbekend aantal onschuldige en onbewapende burgers gedood. Russische media meldden eerder vandaag vijf doden. Het Kremlin verdenkt de Rechtse Sector (Pravy Sektor) ervan verantwoordelijk te zijn voor de aanval op een wegversperring bij Slavjansk.

De extreemrechtse groepering, die door Moskou fascistisch wordt genoemd, speelde een belangrijke rol bij de opstand tegen oud-president Viktor Janoekovitsj, vooral omdat de mannen van de beweging niet voor geweld terugdeinsden. Met stokken, schilden en staven gingen zij de gevreesde oproerpolitie te lijf.

Rijdende auto

In een reactie zegt Pravy Sektor zich niet te herkennen in de lezing van de Russische regering. De Oekraïense nationalisten ontkennen dat zij ook maar iets te maken te hebben met de aanval op de controlepost.

De extreemrechtse groepering is van mening dat Russische speciale troepen achter de schietpartij zitten, waarbij vanuit een rijdende auto werd geschoten op bewakers van de controlepost.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.