buitenland

Rusland waarschuwt Oekraïne met militaire oefening bij grens

Door Shari Deira - 24 april 2014

Rusland voert opnieuw militaire oefeningen bij de grens met Oekraïne. De actie is ‘een antwoord op de Oekraïense escalatie’, zo laat de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe donderdag weten.

Sjojgoe zegt dat hij geen andere keus heeft dan te reageren op de aanval van het Oekraïense leger op pro-Russische separatisten.

Doden

President Vladimir Poetin van Rusland waarschuwde eerder al dat de actie van Oekraïne ‘gevolgen’ zou hebben. Het leger van Oekraïne heeft bij de inname van drie controleposten in de buurt van Slovjansk vijf separatisten gedood.

Sjojgoe zegt dat als de ‘militaire machine’ van Oekraïne niet stopt, er meer doden en gewonden zullen vallen. ‘We zijn gedwongen om te reageren op zulke ontwikkelingen,’ zegt Sjojgoe tegen het Russische persbureau Interfax.

‘De geplande oefeningen van NAVO-militairen in Polen en de Baltische staten bevorderen ook niet de normalisering van de situatie rond Oekraïne.’

Terreur

De regering van Oekraïne zei woensdag dat de ‘anti-terreuroperatie’ van het leger tegen separatisten in het oosten en het zuiden van het land doorgaat. De actie begon vorige week, maar lag een tijd stil vanwege het paasbestand.

De Europese Unie heeft zowel Rusland als Oekraïne opgeroepen het internationaal akkoord strikt na te leven. Dat betekent onder meer dat de bezetting van overheidsgebouwen moet worden gestaakt, en dat alle illegale gewapende groepen moeten worden ontwapend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.