buitenland

‘Russische separatisten kapen bus met OVSE-waarnemers’

Door Servaas van der Laan - 25 april 2014

Het Duitse ministerie van Defensie is het contact kwijtgeraakt met waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk actief waren. De waarnemers zouden zijn gegijzeld door pro-Russische separatisten.

Dat melden Duitse media vrijdag.

Gijzeling

De waarnemers zaten in een bus in Slavjansk toen ze werden overvallen door pro-Russische activisten. Sindsdien worden de waarnemers gegijzeld gehouden, meldt het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het Duitse ministerie van Defensie, dat de leiding heeft van de waarnemingsmissie, bevestigt dat de waarnemers niet meer te bereiken zijn, maar kan niet met zekerheid zeggen wat er precies is gebeurd.

Derde wereldoorlog

De waarnemers zijn in het gebied om toe te zien op de ontwapening van de separatisten en de beteugeling van het geweld in de regio.

De tijdelijke Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zei vrijdag te vrezen voor een nieuwe wereldoorlog. ‘De wereld is de Tweede Wereldoorlog nog niet vergeten, maar Rusland wil nu al de Derde Wereldoorlog beginnen,’ zei hij.

Volgens westerse leiders houdt Rusland zich niet aan de afspraken die eerder in Genève werden gemaakt. Rusland kan daarom nieuwe sancties tegemoet zien de komende dagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.